Red Purple Black

Prvi sajam mještana vlašićkih naselja

IspisE-mail

IDEJA POSREDOVANJA DAJE REZULTATE
Ideja posredovanja često je veoma važna i može polučiti izvanredne rezultate, a po svemu sudeći to se dogodilo i na prvoj prezentaciji proizvoda mještana vlašićkih naselja koju je organiziralo Udruženje građana i privrednika Tim Vlašić.

Za razliku od drugih sajmova i izložbi upriličenih do sada na Vlašiću ovaj put izlagači su isključivo stanovnici koji žive ovdje, pa proizvodi među kojima je i čuveni vlašićki sir, poljoprivredni proizvodi, odjevni predmeti te oni od drveta i kamena, usko su vezani za sredinu u kojoj su nastajali. Cilj je da se od zaborava sačuva taj tradicionalni način proizvodnje, te bliže prezentira način života mještana ovog planinskog kraja koji sigurno zbog često surovih prirodnih uvjeta imaju svoje specifičnosti. Vlašić, a to se još jednom pokazalo, može ponuditi, uz moderne, uglavnom smještajne i sportske kapacitete, i poseban ugođaj svima koji tragaju za tradicijom odnosno prirodnim, izvornim i samo na principu naučenog od predaka oblikovanim proizvodima.

S obzirom da se radi o stanovnicima, uglavnom povratnicima, koji mogu i imaju što ponuditi, ideja da se povežu sa potencijalnim kupcima, te da im se iznađe tržište bila je vodilja za udruženje Tim Vlašić.

Zavidan broj posjetitelja, s obzirom na vremenske uvjete, te već pokazani interes za nabavku izloženih proizvoda, svakako je opravdao smisao održavanja jednog ovakvog skupa, koji su omogućili prije svih, načelnik općine Travnik Tahir Lendo, zatim tvrtka OZON doo koje je i ustupilo prostor Vlašićke kolibe. Osim toga, izlagači Šiškam doo i Farma Šalak, uz druge proizvode, prezentirali su brojna jela pripremljena isključivo na tradicionalan način i tako omogućili da posjetitelji, među kojima su danas bili i gosti iz Dalmacije i Slovenije, dožive autentičnost vlašićkog kraja.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji