Red Purple Black

Skijanje na travi

IspisE-mail

PRODULJENJE SKIJANJA?
Nove inicijative koje su se pojavile u BiH, kojima se pokušava produljiti sezonu skijanja, možda omoguće da uskoro vidimo fotografije skijaša, umjesto na bijeloj – na zelenoj podlozi, a da nisu u pitanju samo puste želje moglo se čuti i na sastanku predstavnika, uglavnom sarajevskih skijališta i političara, na kojem se početkom siječnja ove godine raspravljalo i o skijanju na travi kao i ljetnom bitalonu.

Na ovom sastanku razmatrane su mogućnosti ulaganja u razvoj ljetnog planinskog turizma, za koji naše planine i centiri imaju značajan potencijal. Iz tog razloga predložen je razvoj novih sportskih disciplina, ali i organiziranje značajnih sportskih događanja na planinama i u ljetnom periodu.

Što je potrebno?

Sunce upeklo, beru se trešnje, svi pričaju o ljetovanju tj. o odlasku ili neodlasku negdje na more... ima li bolje stvari od vađenja pancerica iz ostave i odlasku negdje na skijalište. Naravno, većina skijaša složit će se da nema. S obzirom da nam glečeri, kao ni indoori i nisu baš blizu bilo bi dobro razmisliti o alternativama. Osim skijanja na vodi, rolanja ili skijanja na pijesku postoji i mogućnost skijanja na travi.

Dok ponegdje vani postoje posebni tereni na kojima se može skijati s pravim skijama na posebno pripremljenoj podlozi (mreži), kod nas takvih nema, dakle trebale bi nam offroad koturaljke ili gusjenice na nogama u koje bi mogli umetnuti pancerice.

Iako sigurno užitak nije kao na snijegu ima više razloga zašto bi vrijedilo pokušati: adrenalin, održavanje kondicije, uživanje u skijanju. Sve što je potrebno je što ravnija travnata padina, bez kamenja ili drugih prepreka, baš kakva je na nekim skijalištima u okruženju, ili barem dijelovi staza.

Posebno je korisno što s ovakvim "skijama" možemo koristiti i sidra za penjanje na vrh padine. Dobra ideja za zaposliti ski centre i preko ljeta.

Moguće je koristiti skije s gusjenicama i za učenje skijanja početnika kako bi spremni dočekali zimu. Naravno i ovdje je zaštitna oprema (štitnici za laktove i koljena, kaciga) obvezna iako je zasigurno ugodnije pasti u travu nego kao kod rolanja na asfalt. Zasigurno je lakše za početak uzeti neki duži model radi stabilnosti, proizvode se u dimenzijama od 60 do 90 cm. Za normalnog odraslog skijaša koji voli slalom preporuča se dužina od 85 cm. Veliki problem i razlog zašto baš nisu brojne kod nas, cijena je para ovakvih skija, jer najjeftinije koštaju oko 300 €.

Drugi veliki problem, koji je vjerojatno nerješiv, jest utjecaj na okoliš (ljude oko sebe) kad skinete pancerice s nogu, no svaki užitak ima svoju cijenu, zar ne?!

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji