Red Purple Black

Da je bilo ići do JAR-a... pa skijati

IspisE-mail

SLABA PONUDA ZA SKIJAŠE
Nedavno završeno Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici nije bilo samo prilika za gledanje vrhunskog nogometa, već i prilika da malo pobliže upoznamo tu državu na jugu afričkog kontinenta, kojeg većina od nas zamišlja kao pakleno vrući kontinent. No snimke i vijesti koje su nam u to vrijeme dolazile iz JAR-a pokazale su nam da u tim južnim krajevima nije nedostajalo ni snijega.

 

Dobro je podsjetiti se da je na južnoj hemisferi sada zima.
Šteta što se nismo plasirali na prvenstvo, jer bi sigurno neki od nas imali sreću da na licu mjesta navijaju i skijaju. Snijeg prisutan na nogometnim terenima naveo nas je da istražimo može li se uopće i gdje skijati u JAR-u.
Iako planina ima, sa vrhovima i preko 3000 m nv, pravih skijaških centara, barem prema našim mjerilima, nema.

Postoji samo jedno skijalište, mada ga oni zovu ski centrom, na kojem postoji potrebna infrastruktura. To je Tiffindel, sa stazama ukupne dužine od 3 km i nekoliko vučnica koje ne izgledaju posebno privlačno, sa zanimljivim smještajnim kapacitetima koji mogu prihvatiti „čak“ 148 osoba odjednom. Visinska razlika vrha i dna skijališta je manje od 300 m nv. Nastalo je 1993. godine, a ove sezone je promijenilo vlasnika i doživjelo veća ulaganja te se snijeg osigurava i topovima koji jamče 100 dana skijanja.

Vjerojatno je zanimljivo popiti piće u baru na najvišoj točki skijališta od 2720 m nv, inače je najviši vrh planine 3001 m nv.  Sva prvenstva i natjecanja u južnoj Africi se održavaju naravno tu.
Udaljenost je poprilična od većih gradova u JAR-u što je vjerojatno smetnja većem razvoju centra: Cape Town 1177km (+/- 13hrs), Johannesburg 817km (+/-9 hrs), Port Elizabeth 642km (+/-7.5hrs), Durban 650km (+/-7.5 hrs), East London 521km (+/-6hrs), Bloemfontein 419km (+/-4.5hrs).

Valuta u JAR-u je rand, za usporedbu tečaj je otprilike 10 randa za 1 €. Gledano tako cijene skijanja u JAR-u su fascinantne, tri dana skijanja sa uključenim smještajem (puni pansion), ski opremom i ski kartom odraslu osobu košta cca 500 €.  Jeftino zvuči jedino tečaj skijanja od cca 26 €.
Sve djeluje moderno, postoji mogućnost ski škole i najma opreme, no posebna zanimljivost je mogućnost najma obične zimske garderobe (ski hlače i jakna cca 10  €/dan), što je znak da im zimska garderoba i nije prijeko potrebna u svakodnevnom životu.

Prema svemu, propuštena prilika za odlazak na jug Afrike iz razloga zvanog nogometna lopta, donosi zaključak kako ćemo snijeg u Južnoafričkoj Republici ipak i u buduće gledati tek na fotografijama.

Više o skijalištu Tiffindel na ovom linku...

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji