Red Purple Black

Atrakcija: Žičara u Imotskom

IspisE-mail

CRVENO JEZERO DOBIT ĆE SVOJU „NEBESKU ŠETNICU“
Ako se Imoćani u nešto zaklinju, to su u prvom redu njihove prirodne ljepote, ponajprije Modro i Crveno jezero, njihovi dnevni boravci, kako običavaju kazati. Ta dva imotska prirodna bisera su i iznimni mamac za brojne turiste.

Prema neslužbenim podacima ova dva svjetska krška fenomena prošle godine vidjelo je više od 15.000 posjetitelja, a u prvih šest mjeseci ove godine njih desetak tisuća. Za imotske prilike to su respektabilne brojke, ali za ljepotu jezera još uvijek mizerne. Barem tako kaže 99 posto onih koji prvi put vide Modro i Crveno jezero.

I što Imotski ima od tih jezera? Generacije im se dive, hvale se njima - i to je to. Ni poštene razglednice od njih, postera, suvenira... 
 
Pa i legenda o tome da je austrijski car Franjo Josip za posjeta Imotskom krajem 19. stoljeća u Beč ponio 1000 litara vode iz Modroga jezera jer su mu Imoćani servirali da je voda poseban afrodizijak, mogla se i te kako komercijalizirati. Početkom devedesetih godina aktivisti ondašnje mjesne zajednice dobili su idejni projekt vrhunskog majstora javne rasvjete prof. Josipa Ušaja za osvjetljenje jezera, vanjsko i podvodno, gdje se ne bi narušilo prirodno okružje jezera, a obasjavanje reflektora aktiviralo bi se ubacivanjem žetona u postojeći kontrolni sustav. 

Time bi se uprihodila značajna sredstva, jer bi se osvjetljenjem dobio fantastični vizualni efekt. No, s vremenom je i taj projekt pao u zaborav. 

Efekt lebdenja nad jezerom 

Sada je Grad Imotski naručio prometni elaborat od zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti, koji potpisuje prof. dr. sc. Ivan Dadić te još šestorica diplomiranih inženjera prometa, za izmještanje postojeće županijske prometnice koja od Imotskog ide prema Prološcu Gornjem i Ričicama, a dotiče samu vidilicu Crvenog jezera. 
 
Studija daje prijedlog idejnog rješenja po kojemu bi se nova prometnica prema tim mjestima dislocirala nešto južnije, a postojeća bi ostala samo za posjetitelje Crvenog jezera, sa 528 m dubine najdubljeg krškog jezera u Europi. 
 
No, to nije sve. S obzirom na činjenicu da je upravo taj dio grada Imotskog iznimno turistički atraktivno područje, studija predlaže izgradnju novih prometnih sadržaja uz Crveno jezero, prvenstveno u vidu pješačko-biciklističke staze koja bi u potpunosti okružila jezero, te stvorila podlogu za stvaranje dodatnih sadržaja.
 
Planirani sadržaji sastoje se od žičare, s konceptom spuštanja po krivulji sve do same obale jezera, zatim vidikovcima, kao i “nebeskim šetnjama” uz rub jezera, odnosno specijaliziranim vidikovcima sa staklenim podovima koji stvaraju efekt lebdenja nad jezerom. Svi ovi sadržaji ukomponiranili bi se u prirodni sustav jezera i ne bi narušavali njegovu izvornost.

Gabelica: Jezero je zaštićeni spomenik prirode 

Dakako da će posljednju riječ  o ovim prijedlozima idejnih rješenja svoj sud dati i oni koji čuvaju prirodu i skrbe o njoj, ponajprije Ministarstvo kulture i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Splitsko-dalmatinske županije.
 
- Čuli smo o prijedlogu idejnih rješenja za zahvate oko Crvenoga jezera i u njemu. Bilo koji projekt o zahvatima treba proći javnu raspravu, da ne govorim o detaljnim analizama i suglasnostima Ministarstva kulture i svih onih institucija koje se bave zaštitom prirodnih vrijednosti. 
 
A Crveno jezero je zaštićeni spomenik prirode i kao takav mora imati maksimalnu zaštitu svojih prirodnih vrijednosti - riječi su Ivana Gabelice, ravnatelja Javne ustanove za upravljanjem zaštićenim prirodnim vrijednostima na području županije.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji