Red Purple Black

HOC Bjelolasica: Četiri godine prošle dok se shvatilo da država nema obećane milijune

IspisE-mail

altNakon četiri godine čekanja da država uloži obećane milijune eura u uređenje Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica, konačno se shvatilo da od toga, barem po obećanom modelu, neće biti ništa. Ovo potvrđuje Poziv za iskazivanje interesa za izgradnju vodovoda, izgradnju sustava zasnježivanja i upravljanja skijalištem, te za izgradnju i upravljanje sportskom dvoranom i bazenskih sadržaja koji je upućen 1. rujna 2010. godine. Po riječima ravnatelja Javne ustanove HOC Vrelo Željka Lipošćaka, poziv je objavljen 1. rujna s ciljem da se ispita koliki je uopće interes potencijalnih ulagača za projekte koji bi konačno Bjelolasici dali sadržaje potrebne da zaista zaživi kao pravi Olimpijski centar i središte zimskog turizma Hrvatske.

- Na naš poziv javilo se nekoliko zainteresiranih subjekata no upiti su bili uglavnom informativne prirode. Postalo je jasno da uslijed recesije iz državnog proračuna nije moguće financiranje ogromnog projekta koji bi po nekim izračunima mogao doseći i 50 milijuna eura, rekao je Lipošćak. Ravnatelj smatra da to baš i nije realna cifra te da bi s manjim izmjenama postojećih planova mogla biti i znatno manja no dodaje kako je sigurno da će se novac morati tražiti na osnovi dva modela – javnim privatnim partnerstvom ili iz strukturnih fondova. To ne znači da je država, tvrdi Lipošćak, odustala od Bjelolasice jer je Bjelolasicu uvrstila i u svoj novi katalog infrastrukturnih projekata od 23. rujna.

Po mnogima Bjelolasica i tamošnji Hrvatski olimpijski centar to su tek “na papiru” jer sadržaji koje ima od osnutka nisu ni blizu dovoljni za dolazak vrhunskih sportaša na ozbiljne pripreme dok skijalište nema osnovnu infrastrukturu potrebnu za uspješnu sezonu – sustav za zasnježivanje. Da bi se uopće moglo ići u gradnju sustava za zasnježivanje preduvjet je izgradnja vodovodne infrastrukture. Također, da bi se ostvarila zamisao HOC-a bitan preduvjet je izgradnja adekvatne sportske dvorane sa svim popratnim sadržajima i bazena.

alt

alt

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji