Red Purple Black

Jahorina: Umjetni snijeg ove sezone?

IspisE-mail

RADI SE PUNOM PAROM
I dok većina skijaša s negodovanjem gleda u meteo prognoze koje pokazuju da je nedavni hladni val nad ovim krajevima bio tek kratka najava zime i da je pred nama desetak dana toplijeg vremena koje ne garantira ranije skijanje, na Jahorini su zadovoljni jer će im povoljno vrijeme omogućiti nastavak radova na umjetnom zasnježenju čime bi na ovoj planini umjetnog snijega moglo biti i ove zime, a ne krajem proljeća kako je službeno planirano i najavljeno.

I skeptici poklekli

Ovaj skijaški centar, za razliku od mnogih drugih, ne stagnira, već sigurnim koracima ide ka svom razvoju i penje se na visoko mjesto skijališta u ovom dijelu Europe. Da je tako uvjerili su se i brojni skeptici još prošle godine kada su na ovom skijalištu postavljena dva nova šesterosjeda te ovog ljeta potpisan i ugovor s talijanskom tvrtkom Snow star o izgradnji sustava za zasnježavanje, težak 3.5 milijuna KM.
Kako ni Jahorina nije imuna na administraciju, ni ovi projekti nisu prošli bez problema, pa je uglavnom zapinjalo na građevinskim i uporabnim dozvolama, ali su nadležni to ipak uspijeli privoditi kraju.

Projekt umjetnog snijega realizira se manjim dijelom za stazu Ogorjelica, a glavnina za stazu Skočine, ili kako je skijaši češće zovu – Praća, kojom se u vrijeme Olimpijskih igara vozio veleslalom i dijelom spust. Ova staza ima karakteristiku da se nalazi u zavjetrini te se po njoj može skijati i po izuzetno lošem vremenu, a do sada joj je najveći nedostatak upravo bio manjak snijega.
Kako nas je izvijestio Dragan Sokolović iz hotela Bistrica, određena akumulacija potrebna za opskrbu topova vodom već je postojala, ali u novom projektu ona se proširila kako bi imala dovoljan kapacitet te je u ovom trenutku očekuje finalizacija. Kanali za potrebnu instalaciju su iskopani, cijevi postavljene i u većem dijelu cijevi su ukopane i zatrpane.

Novi projekti

Ovog ljeta bilo je na Jahorini još radova pa se radilo na proširenju staze Poljice u centralnom dijelu, drugi dio te staze dodatno je izniveliran i uređen za pristup ratracima i skijanje. Uređeni su i izlazi sa šesterosjeda, a naveliko se radilo i na nekim turističko – ugostiteljskim objektima.

No, uređenja staza i umjetni snijeg nisu projekti kojima će se završiti radovi na Jahorini. Na ovom skijalištu planirana je i izgradnja još nekoliko ski liftova, te još jednog šesterosjeda na stazi Skočine.

Odgovorni razmišljaju i o proširenju turističke ponude u ovom kraju pa se tako započelo s razmišljanjem i ishodovanjem odluka o realizaciji projekta gondole Jahorina ekspres, koja bi skijaše vozila iz Pala do Jahorine.

U skladu s tim, među projektima nadležnih treba spomenuti i planiranu izgradnja potpuno nove skijaške staze od Jahorine do Pala, a kako se sve kreće i ta bi ideja već neke slijedeće zime mogla biti realnost.
Za mnoge vozače dobra je vijest da se otvorila i nova cesta kojom se izbjegava prolazak kroz centar Sarajeva, a vodi od Lukavice preko Jasika  do Pala. Nova cesta se spaja na staru cestu preko Trebevića i znatno će skratiti vožnju svima koji na Jahorinu dolaze iz pravca Zenice ili Mostara.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji