Red Purple Black

Euri i kune odlaze ili ostaju na skijalištima u BIH?

IspisE-mail

OSTALO JOŠ NEJASNOĆA
Kada smo razgovorali s odgovornim osobama na skijalištima u BIH, većina njih još nije bila upoznata na koji će način provesti u djelo Odluku Vlade Federacije, prema kojoj se sva roba i usluge plaćaju isključivo u konvertibilnim markama, ali su najavili da će u slučaju da Zakon bude nepovoljan gostimaq na skijalištima, učiniti sve da valuta plaćanja ne bude razlog zbog kojeg im isti neće dolaziti.

Iako je i do sada u BiH postojala zakonska zabrana plaćanja u stranoj valuti, to se toleriralo, a osim eurima u nekim djelovim ove države plaćalo se i u kunama ili u dinarima. Na tu su se situaciju naviknuli i hrvatski turisti koji zimi pohode BIH, iako u samoj Hrvatskoj nigdje plaćanje ne možete izvršiti u markama, a tek ponegdje u eurima.
Kako u Hrvatskoj ne postoji mjenjačnica koja će zamijeniti kune ili eure u marke, a na većini skijališta ne postoje mijenjačnice i banke se nalaze uglavnom u većim mjestima, otvorio se problem plaćanja na samim skijalištima, pogotovo vikendom.


Da postoji malena mogućnost kako će se i dalje plaćati i u drugim devizama, a ne samo markama, moglo bi se isčitati i iz odgovora koji nam je na naše upite stigao iz Federalnog Ministarstva financija. Kako se u odredbama aktualnog Zakona spominju usluge noćenja i boravka, ali nigdje se ne spominju ugostiteljske usluge ili usluge na skijalištima, dodatna objašnjenja koja će prema najavama tražiti vlasnici skijališta i ovu bi situacija trebala riješiti.

- Iznimno, u stranoj gotovini rezidentima (pravnim osobama i poduzetnicima tj. obrtnicima, trgovcima i drugim fizičkim osobama) dopuštena je naplata robe i usluga od nerezidenata kod prodaje robe sa konsignacionih skladišta  i u slobodnim carinskim prodavnicama, kod pružanja usluga noćenja, pansiona, polupansiona i usluga prijevoza, zatim kod pružanja usluga zračnih luka i autocesta, kod opskrbe stranih zrakoplova gorivom i mazivom i drugom potrošnom robom, te kod prodaje putničkih robnih voznih isprava.
Dopušteni su plaćanje i naplata u stranoj gotovini i devizama  preko računa  između rezidenata i to za isplatu i povrat troškova službenog puta i drugih troškova povezanih sa putovanjem u inozemstvo, pri posredničkim poslovima u međunarodnom prijevozu i turističko-agencijskim uslugama, pri kupoprodaji vrijednosnih papira koji kotiraju ili su izdani u inozemstvu. 

U vezi vašeg pitanja o mjenjačnicama, Vlada je donijela i Odluku o uvjetima i načinu obavljanja mjenjačkih poslova koja je stupila na snagu 16. septembra, a prema upitima u vezi s otvaranjem mjenjačnica usmjerenim ka Ministarstvu, već sada  postoji veliki interes . 

Zakon propisuje i kaznena djela ukoliko se vrši prodaja, kupnja ili posredovanje u kupnji i prodaji strane gotovine ili se organiziraju mjenjački poslovi suprotno ovom Zakonu za koje su predviđene novčane kazne ili kazne zatvora do pet godina.
Za prekršaje u slučaju da se strana gotovina koristi suprotno odredbama Zakona, predviđene su novčane kazne u visini od 10.000 -15.000 KM za banke i pravne osobe, a za odgovornu osobu u visini od 2.500 - 3.000 KM. Poduzetnicima je za iste prekršaje predviđena kazna od 2.500 - 10.000 KM ,a fizičke osobe rezidenti i nerezidenti za nedopušteno prometovanje stranom gotovinom mogu biti kažnjeni  sa novčanom kaznom od 1.500 KM - dio je odgovora koji smo primili iz Ministarstva.

Do početka skijaške sezone, nadležni na skijalištima imat će, vjeruju, sve odgovore. U krajnjem slučaju, obećali su po potrebi organizirati rad mijenjačnica. Problema bi ipak mogli imati oni na manjim skijalištima gdje je otvaranje mjenjačnice financijski i praktično nemoguće, no i oni se nadaju da će određenim odredbama sve biti regulirano na zadovoljstvo kako njih, tako i njihovih gostiju.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji