Red Purple Black

Mali Vakula: U Dalmaciju stiže prvi snijeg

IspisE-mail

Weather Movie composed with satelite imagesPOLARNA ZIMA
Oko 25. studenoga velika hladnoća zahvatit će veći dio Hrvatske. Neće zahladnjeti samo u Lici, Gorskom kotaru i središnjem dijelu Hrvatske, nego i na Jadranu. Osjetno će zahladnjeti, temperatura će drastično pasti.

Osim toga, vrijeme će biti vrlo nestabilno, odnosno moguće je stvaranje ciklonalnog centra u Sredozemlju, pa bi mogao pasti i prvi snijeg u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje stiže prvi mraz − kazuje Ivan Šolić, “mali Vakula“, amater meteorolog, koji time potvrđuje onu staru narodnu “Sveta Kata − snijeg na vrata” (Sveta Katarina slavi se 25. studenoga).

Već 22. studenoga, kad će nad Atlantikom zavladati anticiklona, stiže jezgra hladnoće koja će se širiti sjevernom i zapadnom Europom, kad se mogu očekivati i prve vremenske nepogode.

Život ispod nule

− Minusi će zahvatiti Veliku Britaniju, Belgiju te istočnu, zapadnu i srednju Europu, odnosno, vrlo je teško pronaći djelić Europe u kojemu neće znatno zahladnjeti − kazuje “mali Vakula“. Američki stručnjaci također su iznijeli svoje viđenje “zimskih radosti“ u Europi, pa su područje Balkana označili kao centar “svih zimskih raskoši“, odnosno područje najvećih negativnih odstupanja u Europi. − Balkan će, uz jugoistočnu Europu, biti područje u Europi s najvećim negativnim temperaturnim odstupanjima od prosjeka.

Tako će na našem području biti čak dva Celzijeva stupnja hladnije od prosjeka. To je veliko odstupanje, a zima će i u ostalom dijelu Europe biti hladnija nego inače − nastavlja “mali Vakula“.

Zimska odjeća

Prema Šolićevu mišljenju, prodori polarnoga zraka na našem području trebali bi biti učestaliji nego obično, što će u konačnici donositi i nižu temperaturu.

Teško je zasad kazati kolika će biti temperatura u idućem “polarnom” razdoblju, ali velika je vjerojatnost da će područje Dalmacije bilježiti mnogo više dana s temperaturama ispod nule nego što je to bilo proteklih godina.

Inače, ta dva stupnja, koliko će Dalmacija biti hladnija od svojeg zimskog prosjeka, u meteorologiji znače golemu razliku. Naime, već i jedan prosječan stupanj manje znači puno hladniju zimu.

− Ove bi zime toplije od prosjeka trebalo biti samo na sjeveru Europe, u Skandinaviji. To je područje s najvećim pozitivnim odstupanjem temperature. Dakle, na sjeveru će biti nešto toplije, a u našim krajevima hladnije. Iako nas je studeni “razmazio“ toplinom, pa će vjerojatno ovaj mjesec biti nešto topliji od prosjeka, stanovništvo se mora pobrinuti da što prije izvadi iz ormara zimsku odjeću jer zima stiže − zaključuje Ivan Šolić.
ivica marković

Kap do kapi

U sljedećih 10-ak dana ostaje nam nestabilno vrijeme s povremenom kišom, a ni za jedan dan ne mogu tvrditi da neće biti kiše. Inače, studeni je do sada bio osjetno topliji od prosjeka. Što se tiče dugoročne prognoze, nju ne možemo dati niti tvrditi kakva će biti nadolazeća zima.

Svakako, dade se naslutiti da bi zima mogla biti nešto hladnija od prosjeka – kazao je Vlatko Vukičević, dežurni sinoptičar Pomorskog meteorološkog centra u Splitu.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji