Red Purple Black

Prvi ozbiljan snijeg paralizirao Hrvatsku: Ako baš ne morate, ne idite na put

IspisE-mail

Weather Movie composed with satelite imagesSNIJEG je danas paralizirao promet u Hrvatskoj. Sada još mjestimice pada u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te na širem području graničnih prijelaza Pasjak i Rupa, a kiša u Istri, Hrvatskom primorju, Slavoniji i Dalmaciji. HAK upozorava da je zbog niskih temperatura tijekom noći moguća poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

Vozače se moli da ne idu na put bez zimske opreme i ako je moguće da odgode putovanje. Zbog nekoliko prometnih nesreća i snijega mogući su zastoji na autocesti A 6 Rijeka-Zagreb u oba smjera.

Obavezna je zimska oprema i zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama:
- na autocestama: A 6 Rijeka-Zagreb, između Bosiljeva 1 i Kikovice, A 7 GP Rupa-čvor Diračje, te A 2 Zagreb-Macelj,

- u Gorskom kotaru na cestama:
- D 3 stara cesta kroz Gorski kotar, Zdihovo-Kupjak-Delnice-Sopač,
- D 32 Prezid-Delnice,
- D 42 Stubica-Ogulinski Hreljin,
- D 203 Delnice-Brod na Kupi,
- D 305 Parg-Čabar,
- D 501 Meja-Oštrovica-Gornje Jelenje,
te na županijskim i lokalnim cestama na području Delnica, Čabra i Vrbovskog,

- u Lici na cestama:
- D 1 Lička magistrala, Krnjak-Grabovac- Korenica- Udbina,
- D 23 Kapela-Žuta Lokva-Senj,
- D 25 Korenica-Lički Osik,
- D 42 Josipdol-Poljanak,
- D 50 Žuta Lokva-Gospić,
- D 52 Špilnik-Korenica,
- D 217 Grabovac-Ličko Petrovo Selo,
- D 218 Užljebić-Dobroselo,
- D 504 Ličko Petrovo Selo-Prijeboj i
- D 506 Dobroselo-Mazin.

alt

Zbog snijega, obavezna je zimska oprema na državnoj cesti D 8, na dionici GP Pasjak-Rupa-Permani, u zaleđu Bakra, Opatije i Matulja, kroz Viškovo, Kastav i Klanu, te na cestama u Istri: Buzet-Vodice-Mune i Trstenik-Lupoglav.

Putnici u automobilima i autobusima su očajni zbog neočišćenih cesta. Tako se od Zagreba do Karlovca putuje sa manje od 20 kilometara na sat, a za tu relaciju bilo je potrebno više od 80 minuta. Oko 14 sati se na Ličkoj magistrali u Oštarskim Stanovima dogodio lančani sudar i to dva teretna vozila, jednog osobnog vozila i autobusa. Na sreću u toj nesreći nije bilo ozlijeđenih.

Oko 13 sati sniježne pahulje počele su letjeti i iznad Zagreba, od prije nekoliko trenutaka snijeg pada i u Šibeniku te u većem dijelu Hrvatske.

Snijeg zabijelio padine Učke, pada i u Poreču

Prvi ovogodišnji snijeg jučer je zabijelio Istru. Prema pisanju Glasa Istre, u Bujama se jučer nakratko stvorio snježni pokrivač, a Istramet javlja da je snijeg padao i u Rovinju, ponajviše u Bolničkom naselju, te u Momjanu.

Prava snježna mećava zahvatila je u petak ujutro ujutro Ćićariju. Na sjeverozapadnom djelu laniške općine snježni pokrivač je oko podneva dosegao desetak centimetara visine, piše Glas Istre. Toliko ga je bilo i nedaleko od Bresta ispod Žbevnice, a snijeg i dalje gusto pada u velikim pahuljama.

alt

Porečane je tijekom jutra iznenadila najprije jaka, potom ledena kiša, a nakon nje i susnježica. Nakon što je oblak istresao svoj sadržaj na grad, na trenutak se činilo da će granuti sunce, a pod grmljem zelenih površina i na automobilima ostale su nakupine ledenih kapi i snijega. Ledena kiša padala je i u okolici Pule, kod Marčane.

Današnja prognoza vremena za cijelu Hrvatsku ne obećava neke dobre vremenske razmjere. Naime, najavljuje se umjereno  do pretežno oblačno povremeno s kišom, u unutrašnjosti i snijegom. Prijepodne snijega će biti samo u gorju, uz stvaranje snježnog pokrivača, a poslijepodne i ponegdje u nizinama unutrašnjosti. Ujutro u kopnenom području će biti magla u što su se posebno uvjerili Zagrepčani. Puhat će vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni, a na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, na sjeveru mjestimice sjeverozapadnjak i bura. Najviša dnevna temperatura zraka bit će od 2 do 8, u gorju malo niža, a na Jadranu između 9 i 15 °C.

Sutra sunčano, u nedjelju nove oborine

Za sutra prognostičari na području cijele zemlje najavljuju bolje vrijeme. U noći i ujutro još oblačno s mjestimičnom kišom i snijegom, a danju većinom suho i djelomice sunčano. Vjetar slab i umjeren, na moru moguće i jak zapadni i jugozapadni. Temperatura zraka bez značajnije promjene naspram današnje.

Iz HAK-a upozoravaju da magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju u Slavoniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te na dionicama autocesta: A 1 od Zagreba do tunela Sveti Rok, A 3 Bregana-Lipovac, A 4 Zagreb-Goričan i A 6 Rijeka-Zagreb, na vijaduktu Severinske Drage.

Izvor: Index.hr

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji