Red Purple Black

JAHORINA: Topovi i umjetni snijeg do nove godine!?

IspisE-mail

altS TURISTIČKE BURZE: JAHORINA STVARA I REALIZIRA NOVE PROJEKTE
Kako bi na jednom mjestu okupili turističke djelatnike, hotelijere, turoperatore i sve one koji su povezani s razvojem i realizacijom zimskog turizma, Olimpijski centar Jahorina i Turistička zajednica Grada istočno Sarajevo organizirali su proteklog vikenda turističku burzu na Jahorini koja je obilovala brojnim poslovnim susretima i na zadovoljstvo mnogih, količinama snijega dostatnima da se upravo u dane vikenda prvi put ove sezone pokrene jedna vučnica.

Uz predstavljanje smještajnih kapaciteta, posebno hotelskog, proizvoda iz bogate gastronomske ponude i zabavnog dijela programa, svim okupljenima najzanimljivije je bilo upoznati se s do sada realiziranim projektima na Jahorini kao i čuti najave za projekte koji će se ostvariti u narednom razdoblju.

Topovi čekaju dovršetak akumulacije

- Od Olimpijskih igara 1984. godine na Jahorini se nije ništa značajnije uradilo na postizanju kvalitete ponude na skijalištu, zbog toga smo zadovoljni što se u prethodne dvije godine uradilo dosta toga. 2008. godine usvojen je Plan investicija u iznosu od 36 milijuna maraka, a naknadno smo ga dodatno proširili pa on sada iznosi 41 milijun maraka.

Do sada smo realizirali 1. fazu cijelog Plana i to izgradnjom dva moderna šesterosjeda čiji je kapacitet 2000 skijaša na sat. Povećanje tog kapaciteta na 3000 skijaša na sat dio je naše 2. faze kao i izgradnja garaže na Ogorjelici 1. Ove smo godine raspisali tender za umjetno zasnježivanje, kojim bi se pokrila staza Skočine i silazne staze Ogorjelica 1 i Ogorjelica 2. Radovi na instalaciji umjetnog zasnježivanja su pri kraju pa iako je rok za njihov dovršetak svibanj 2011. godine, izvođači radova shvatili su naše potrebe te postoji mogućnost da sve bude gotovo i dosta ranije – kazao nam je Branko Koroman, direktor OC Jahorina.

alt
Branko Koroman

Kako smo doznali, za dovršetak umjetnog zasnježenja ostalo je pokrivanje umjetne akumulacije folijom, a svi nadležni nadaju se da bi i taj dio posla mogao biti gotov za petnaestak dana, čime bi već za doček Nove godine topovi za umjetni snijeg mogli proraditi.

Inače umjetnim snijegom bit će pokriveno 3.3 km staza i ukupna površina od 102 tisuće kvadratnih metara, a opsluživat će ih 46 topova i žirafa, a među njima i dva pokretna topa.

Jedan euro skijalištu, 10 eura širem okružju

No završetak cijele priče oko ponude skijašima na Jahorini neće se zaustaviti jer je već u planu početak projekta izgradnje još jednog šesterosjeda na stazi Skočine, modernizacija postojećih liftova te podizanje kvalitete svih tehničkih službi.

U realizaciji svih ovih projekata važnu ulogu ima i Vlada Republike Srpske koja je do sada, prema Koromanovim riječima, uložila 26 milijuna maraka.

- Imamo podršku i u Vladi i u Palama jer razmišljaju o ovom segmentu investiranja kao o onome koji može donijeti multipliciranje sredstava. Morate znati da jedan euro ostavljen na skijalištu donosi 10 eura za šire okružje – objasnio je Koroman razloge zbog kojih njihova Vlada ima više sluha od nekih drugih za ulaganje u turizam, iako prema nekim saznanjima, u svemu značajnu ulogu ima i to što su pojedini ministri u toj Vladi pasionirani skijaši koji znaju što skijanje donosi sa sobom.

Jahorina expres

Neke od projekata na Jahorini započeli su i privatni investitori, a među njima i tvrtka Majnex iz Pala, o čijem se projektu Jahorina expres, odnosno gondola koja bi povezivala Pale i Jahorinu, već govori i za koji je izrada dokumentacije i otkup zemljišta u tijeku.

Dovršetak svega planiranog i navedenog, prema riječima nadležnih, može trajati i tri godine, ali po njihovom mišljenju najvažnije je da se sve privede kraju i da Jahorina zasja punim sjajem.

Među brojnim gostima koji su se upoznali s projektima na proširenju jahorinske ponude bile su i brojne medijske kuće, a među njima i nekoliko portala koji prate sva događanja sa skijališta u okruženju. Tako je i među nekima od njih, poput našeg portala, jahorina.org, BHski, skijanje.rs i drugih uspostavljena bolja suradnja, zbog čega će najviše koristi imati upravo čitatelji onih portala koji se medijskim putem pridružuju razvoju zimskog turizma u okružju.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji