Red Purple Black

Najmlađi skijaši vole igru, a ne pritiske

IspisE-mail

SAVJETI ZA RODITELJE
Koliko smo se puta okrenuli za nekim malim Liliputancem koji je pokraj nas prošao na skijama poput najvještijih skijaša i koliko smo se puta pitali kako tako maleni uspiju savladati ono što mnogi stariji ne uspijevaju.

No, dobro je poznato da djeca sve lakše uče od odraslih, a kad se pri učenju skijanja djece obrati pažnja na upute stručnjaka, uspjeh neće izostati, naravno ako dijete ima želju za skijanjem i bez pritisaka roditelja.

- Najvažnije je svakako da sa djecom rade stručni ljudi, a najidealnije bi bilo da djeca rade uvijek u društvu druge djece jer se lakše opuste. Pri tome se mora voditi računa da djecu ne treba tjerati da stanu na skije, jer nije važno hoće li dijete proskijati kad to roditelji žele, važnije je da dijete sa zadovoljstvom ide na skijanje.

Kod djece značajnu ulogu igraju okruženje i motivacija pa stoga učitelj kod njih treba poticati što više zabavnih sadržaja, uz primjenu rekvizita te puno humora, ali i stjecati te graditi povjerenje. Osnova učenja skijanja kod djece mora biti igra, a učitelj mora biti osjetljiv na potrebe djece kao što su umor, glad ili hladnoća. U komunikaciji treba se koristiti kratkim i jasnim rječnikom te koristiti puno demonstracije jer djeca upijaju vizualnu informaciju puno bolje nego odrasli.

mali1

Kod određivanja dobne granice za početak skijanja kod djece, treba voditi računa da djeca imaju različitu motoričku razvijenost, zato je jako važno svakom djetetu prići individualno, uzimajući u obzir sve osobitosti djeteta – savjetovao nas je Tomislav Musa, učitelj i trener skijanja koji u radu s djecom ima poprilično iskustvo.

Svi roditelji trebaju znati da skijanje kod male djece razvija usklađivanje pokreta, okretnost, osjećaj za ravnotežu te izdržljivost i upornost. Djeca mogu biti na skijama već od svoje druge godine i to uglavnom na malim skijama koje se jednostavno pričvrste za cipele, a tek potom i sa pancericama i skijama s vezovima. Prvi metri na snowboardu, ne preporučuju se djeci mlađoj od šest godina.

mali2

Djeca obavezno trebaju imati kacigu, a posebnu pažnju treba pokloniti dječjoj odjeći i obući te pri odijevanju paziti da im bude ugodno i toplo, ali ne i previše toplo što će ih ometati na skijalištu.

Ono što često napominju skijaški pedagozi, među njima i Tomislav Musa, je važnost da se dijete zaštititi od prevelikih ambicija roditelja te paziti da je njegova sigurnost na prvom mjestu i da mu učenje skijanja bude pozitivno iskustvo u razvoju.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji