Red Purple Black

Zašto gosti vole Jahorinu

IspisE-mail

RAZGOVOR S DRAGANOM SOKOLOVIĆEM
Rukovoditelj prodaje OC Jahorina Dragan Sokolović, jedan je od turističkih djelatnika s kakvim vole surađivati svi novinari, otvoren, realan, s velikim znanjem o turističkoj ponudi destinacije koju predstavlja pa je upravo on bio prava osoba kojoj smo, za vrijeme našeg boravka na Jahorini, mogli postaviti neka pitanja o tome što goste čeka na ovoj planini i zbog čega joj se, unatoč brojnim problemima, često vraćaju.

Kao i mnoga druga skijališta u okruženju Jahorina je doživjela značajno povećanje smještajnih kapaciteta u odnosu na prijeratno razdoblje?

- Jahorina danas ima oko 4 tisuće kreveta u brojnim hotelima, apartmanima i vikendicama. Oko tisuću kreveta nalazi se u starim hotelima Bistrica, Košuta i Rajska dolina koji su Jahorinu vratili na tržište, ali još nisu doživjeli transformaciju i privatizaciju, što ipak očekujemo da će se uskoro dogoditi. Ovo su hoteli s tri ili dvije zvjezdice, a hotel Bistrica iako i sada ima brojne dodatne sadržaje, kao najvažniji iz ovog segmenta ponude već naredne godine trebao bi se urediti i podići nivo svojih usluga.

s1
Dragan Sokolović

Novi, privatni hoteli kapaciteta od 50 do 200 ležajeva, poput Vučka, Borda, Termaga, Dva javora, Snježne kraljice, Kristala i drugih, opremljeni su po najmodernijim standardima i mogu zadovoljiti potrebe najzahtjevnijih gostiju. Njihov zajednički kapacitet je također oko tisuću kreveta.

Treći segment smještaja na Jahorini su novoizgrađene i renovirane vikendice, veći i manji pansioni i apartmani u kojima ima oko 2 tisuće ležajeva.

Bitna značajka izbora destinacije od strane gosta, uz ponudu, svakako su i cijene. Kakve su cijene na Jahorini?

- Na Jahorini imate pravi vatromet različitih cijena koje zavise od kvalitete ponude. Tako se cijena ležaja kreće od 7 do 25 eura, a polupansiona od 25 do 80 eura. Možemo reći da je Jahorina destinacija za goste različitih platežnih moći, ali i zahtjeva.

Što je to što goste, osim skijanja, privlači na Jahorinu, primjerice naši čitatelji su u prošlogodišnjoj anketi najvišim ocjenama ocijenili zabavu na Jahorini?

Zabava na ovoj planini često se spominje kao pozitivan dio turističke ponude što je vjerojatno rezultat brojnih i šarolikih sadržaja u klubovima, diskotekama, tavernama i drugim ugostiteljskim objektima gdje na različite načine rade na animaciji gostiju. Zabavi sigurno doprinosi i veliki broj gostovanja različitih kulturno – zabavnih i estradnih imena s područja bivše države. Ujedno Jahorina raširenih ruku dočekuje sve goste bez obzira odakle dolaze.


s2
Tko su najčešći gosti na Jahorini?

Najviše gostiju dolazi iz Srbije i BIH, kao i gostiju iz Hrvatske pa i iz Slovenije i Crne Gore. Prostor ex Jugoslavije idealno je tržište za nas, ali sve treba podići na jednu višu razinu i dodatno raditi na promociji u koju se moraju uključiti sve relevantne institucije.

Važnu ulogu u dolasku gostiju zasigurno imaju skijaški sadržaji i elementi, od kojih neki, poput uređenja staza, nailaze na kritike?

Problemi su uglavnom povezani s neodgovarajućom mehanizacijom i tehnikom, ali najviše s nedostatkom snijega. Skijalištem upravlja Olimpijski centar koji ulaže maksimalne napore da se poboljša i ovaj dio ponude.

Nakon što smo nekoliko godina imali uspjeha u skijaškom turizmu, došli smo u stanje opuštanja i nismo na adekvatan način odgovorili zahtjevima sve zahtjevnijeg tržišta. Na sreću, sada se ponovo vraćamo na uzlaznu putanju i radimo na tome kako bi cijela ponuda, od ulaska na graničnom prijelazu, preko putovanja kroz BIH pa do sadržaja na planini, bila na visokoj razini.

s3

Znači, što u skoroj budućnosti gosti mogu očekivati?

Obnavljanje starijih hotela, sadržaje u hotelima za svačiji ukus i džep, izvanrednu ponudu u novim hotelima, puno zabave, gostoprimstvo, nadaleko poznatu gastronomsku ponudu, kvalitetne i brze žičare, umjetni snijeg koji će produžiti sezonu, sigurne staze. Treba iskoristiti i blizinu Pala u kojima je sve više zanimljivih sadržaja i svakako iskoristiti blizinu Sarajeva koji ima brojne sadržaje koje veliki grad treba imati.

Većina navedenog je djelomično realizirana ili u fazi realizacije, a važno je da se u projekte razvoja Jahorine uključe svi, od resornog ministarstva, preko turističkih zajednica i vlasnika objekata pa do onog koji uređuje stazu. Jedino tako sve započeto moći će se privesti kraju, a Jahorina stati uz rame i biti konkurentna poznatim europskim skijalištima

s4

s5

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji