Red Purple Black

REPORTAŽA: Kaprun – Zell am See

IspisE-mail

sZA SVAKOG PONEŠTO
Ovo je naš treći boravak u Kaprunu, pa ćemo iskoristit priliku da vam ga malo dočaramo. Kaprun je malo pitoreskno mjesto u pokrajni Salzburg, a zovu ga još "Beč u malom". Smješten je u dolini iznad kojeg se uzdižu planine Majskogel (1703 m) te glečer Kitzstainhorn (3000 m). Iako ovo malo mjesto možete običi za sat vremena ipak ima sve sadržaje za ugodan odmor.

Kaprun upravno pripada susjednom Zell am See-u do kojeg stižete za 15 min vožnje što je važno naglasiti zlu ne trebalo, da se tu nalazi bolnica.

Kako doći

Od Splita do Kapruna imate 9 sati vožnje, sa dva stajanja, a najjednostavniji pravac je Split-Zagreb-Ljubljana-Karavanke-Villach-Bischofshofen-ZellamSee-Kaprun. Drugi alternativni pravac je nešto kraći i ide preko doline Bad Gastain (jednim dijelom možete ići vlakom čiji polazak je svakih 15 min, 30 eura auto) ali ipak preporučujem prvi pravac autocestom jer je sigurniji.

Smještaj

Kaprun obiluje brojnim hotelima i apartmanima u kućama i zgradama. U jednom takvom apartmanu u zgradi smo se smjestili i mi, a vlasnik je slučajno bio i naš sunarodnjak pa smo jeftino prošli. Takvih apartmana u zgradama u vlasništvu naših ljudi u Kaprunu ima dosta. Apartmani su veličine 55 m2 za smještaj do 5 osoba i imaju sav potreban komfor.

s1

Skijanje

Ski kartu možete kupiti osim za pojedino skijalište i za cijelo područje Kaprun-Zell am See. Ski karte su povratne i za njihov povrat nakon skijanja dobivate 3 eura. Sa ski kartom Kaprun-Zell am See možete skijati na Majskogelu čija je početna stanica u samom centru grada i tu su, osim jedne crne, sve plave staze tako da je to raj za početnike i obiteljske ljude.. Novitet od ove godine na Majskogelu je tobogan sa "sanjkama" slično vlaku smrti u lunaparkovima. Brzinu sanjki možete sami kontrolirati, a doseže i do 40 km/h. Tu su staze i za sanjkaše, a navečer su osim noćnog skijanja i česte akrobacije skijaša i snowbordera.
Glečer Kitzsteinhorn obiluje svim vrstama staza, a od grada do podnožja glečera imate 10 min vožnje, parking je prostran i besplatan. Na glečer vas vode dvije gondole.

s2

Druga postaja glečera je Alpina centar, to je prostrano zdanje u čijem su prizemlju prodavaonice ski opreme (uvijek Intersport), ski škole, servisi, prostor za odmor te ormarići koje možete iznajmiti za 1 euro i gdje možete smjestiti svoje stvari. Na katu je ogroman prostor restorana sa samoposluživanjem i barom. Cijene konkretne spize neznam jer je nismo konzumirali, osim nekih specijaliteta kao što su Germknodel u vanili umaku za što platite 5.30 eura, Apfelstrudel u vanili umaku od 5.20 eura, Cappucino košta 2.90 eura i vruća čokolada 2.40 eura. Osim Alpina centra na platou imate još par barova sa ili bez spize gdje je posebno veselo poslije skijanja, tzv. Apreski (nešto kao after ski party).

s3

Od Alpina centra prema samom glečeru koji ima plato širine oko 500 m vode vas gondola i sjedečnica. Na glečerskom platou imate crvene ,crne i plave staze za svačiji ukus, a širina platoa omogućava i početnicima sigurno i bez straha skijanje. Gondolom Panoramabahn stižete na sami vrh glečera (3029 m), tu se nalazi restoran s predivnim pogledom, nacionalna galerija i kino. Na glečeru se nalaze više snowboard parkova.

Schmittenhohe (2000 m) je skijalište iznad Zell am See-a. Iz centra mjesta sa nekoliko punktova možete doći do samog skijališta. Na sva skijališta možete doći autobusnim linijama koje su česte, a za njih važi ski karta (znači ne morate plaćati autobusnu kartu).

s4

Provod i zabava

Kaprun ne obiluje bogatim noćnim životom, ali zna biti živo na dane. Nas noćni život do kasnih sati i nije baš zanimao nego više aktivni odmor. Tako u samom Kaprunu od ove godine ima ogromni spa koji obiluje brojnim vanjskim i unutrašnjim bazenima sa raznim dodacima za zabavu. Malo je skuplji (24 eura odrasli, djeca 12 eura za cijeli dan), alternativa njemu je bazen u Zell am See-u koji je isto odličan, a preporučujem da idete u utorak jer je temperatura vode 30°C, a cijena za četveročlanu familiju iznosi 45 eura. U bazenu imate brojne zanimljivosti tipa vodeni topovi, sauna, skakaonica, a najveći gušt je iz toplog bazena promatrati hokejaške utakmice koje su u dvorani do. U tom centru još imate veliko klizalište i kuglanu.Tu su još brojni restorani, barovi i picerije te diskoteka u Zell am Seeu do kojeg dođete za svega 15 minuta.

Jedna mala napomena,prije odlaska na skijališta nije loše ujutro pogledati na TV stanje na skijalištu(svako skijalište ima svoju postaju gdje će te vidjeti temperaturu,vjetar itd.) Posebno se to odnosi na glečer. Uživajte i guštajte u snježnim radostima.

s5

 

   
SPONZORI
   

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji