Red Purple Black

Ski-raj u Ziilertalu: više skijališta nego dana u tjednu

IspisE-mail

altKritike i preporuke uvijek su varljiva stvar, bilo da se radi o filnu, glazbi, automobilu, kakvom PC-u ili, pak, skijalištu.

Zato ni ADAC-ovih pet zvjezdica, niti četvrti ulazak uzastopce u TOP 10 svjetskih skijališta ( s Val Gardenom i Ski Arlbergom u tri najeuropska) neće biti dovoljni dok se u ski-raj zvani Zillertal (dolina s istoimenom rijekom Ziller)  ne uvjerite svojim očima i, što je najvažnije, ne okušate skijama ili boardom.

Skijaši-namjernici iz Hrvatske, bez obzira na primjerice skoro tisuću kilometara dug put iz Splita, sve više ovaj ski-region otkrivaju upravo preko weba.

alt

A i tu (www.zillertal.at)  pedantni su Austrijanci stvari doveli do savršenstva brojnim funkcionalnostima, baš poput uredno ispeglanih skoro 650 kilometara staza od najnižih 600 do 3250 metara iznad mora na glečeru Hintertux, koji mu omogućuje cjelogodišnje skijanje.

Skijališta u dolini Ziller ima više nego dana u tjednu, počev od najstarijeg Spieljocha, preko Hochfuegena i Hochzillertala, Zillertal Arene i Gerlossteina, Penkena i Ahorna, Rastkogela i Eggalma, pa do najrazvikanijeg glečera  Hintertuxer.

Zimi  je, zapravo, najbolje dane provoditi na spomenutim skijalištima, odreda preko 2 tisuće metara iznad mora, a ledenjak kušati od ranog proljeća do kasne jeseni.

alt

Ali Zilletal nije samo skijanje, odavno se reklamira kao najaktivnija dolina na svijetu, pa će i neskijaši za sebe naći dosta toga. U dolini je, što većih što manjih, preko 20 mjesta, zapravo gradića.

Najtraktivniji je Mayrhofen, središte doline, ali ništa ne zaostaju nit Fuegen, Zell, Kaltenbach ... Dobro su međusobno povezani, čak i starim parnim vlakom, tako da nikakav problem nije zaletiti se s jednog kraja doline na drugi kako bi kušali u nekom od preko 2 tisuće ugostiteljskih obekata čuvene zilletalerske krafne (tijesto punjeno krumpirom i sirom), svijetlo pivo iz preko 500 godina stare pivovare, rakiju jabokavaču ili kruškovaču ...

alt

A i Innsbruck, adminitstrativno sjediše Tirola, tek je na pola sata vožnje autocestom. 

Sve u svemu, ni 186 eura za šestodnevni ski-pass ili nešto veće cestarine (Slovenci što čekate sa 7-dnevnim vinjetama?!, op.a.) neće biti puno, jer u šest dana ni najuporniji neće ni blizu otskijati sve što nude alpski obronci, niti odguštati djelić ostale prebogate ponude.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji