Red Purple Black

REPORTAŽA: Otvaranje ski sezone u Risoulu

IspisE-mail

MNOGI RAZLOZI ZA POPULARNOST
Ideja za ovakvo otvaranje sezone pala mi je listajući ski-kataloge, tražeći neki dobar aranžman sa apartmanskim smještajem, već unaprijed očekujući nešto od Francuske. Naime zadnjih par godina financije mi nisu dopuštale niti razmišljanje o Alpama i morao sam se zadovoljavati isključivo vikendima po bosansko-hercegovačkim skijalištima Kupres, Vlašić ili Jahorina.

I onda Bingo, preko većini poznate agencije iz Zagreba ugledao sam aranžman za Risoul, vrlo popularan zadnjih par godina u Splitu, mislio sam prvenstveno zbog cijene, ali vjerujte, osobno sam se uvjerio da su razlozi mnogo veći.

Gužva pri dolasku

E da pređem na stvar, dakle mala ekspedicija u mojoj organizaciji i uz veliku pomoć vozača i ski učitelja Tomislava Muse, krenuli smo na put 11-og rano ujutro, da bi se s manjim stajanjima dokopali Risoula u mrak iza 17 sati.

s1

Tada slijedi jedna neugodna epizoda, naime ispred nas na recepciji bilo je mnoštvo ljudi iz više agencija, koji su satima čekali check in, tj .ključeve  apartmana . Čuo sam poslije da je glavna francuska agencija mijenjala vlasnika i informatički sustav što je rezultiralo višesatnim čekanjem, koje je ipak brzo zaboravljeno ulaskom u male, ali doista solidne i dobro opremljene apartmane. Navečer su nam dečki iz agencije dostavili ski-passove, točnije sami smo ih napravili, što mi je bilo jako komično, ali kad dan skijanja plaćaš 50 kn, baš te i nije briga.

s2

I svanula je nedjelja, lijep i sunčan dan, malo početne nervoze dok se navuklo zimsko rublje, i već smo na stazi koja se nalazi niti 50 metara od aparthotela. Malo više gužve na prvoj i najvećoj žici osmerosjedu, ali već na bilo kojoj drugoj je bilo OK. Počelo je skijanje po nešto ledenijoj stazi, jer nije bilo friškog prirodnog snijega, ali kako je većina staza pod topovima, svatko je mogao naći neku po svojem guštu. I ostale dane, osim zadnjeg ,snježnog, poslužilo nas je vrijeme, s obiljem sunca i nešto više minusa prema kraju tjedna.

Ljepote Risoula i Varsa

Pravo otkriće bilo je drugi dan, nakon što sam se malo aklimatizirao , bilo je penjanje na glavni vrh , te spust u dolinu u kojoj ima samo jedan restoran- bar, ali ljepote koja oduzima dah. Doista iznad 2200 metara gdje više nema kuća, hotela pa ni stabala u ledenom prostranstvu, čovjek se stapa sa bjelinom divlje planine i plavim nebom, a tu ljepotu prekida tek pokoji skijaš ili ptica.

s3

Treći dan smo se prebacili preko vrhova od 2500 metara na stranu od Varsa, koja je još divljija, tj. veća golet od Risoula, ali zato osunčana cijeli dan i što je interesantno, na njoj se dobrim dijelom može skijati i van staza, u našoj blizini usporedivo samo s Jahorinom. Naravno da smo na glavnoj stazi, širokoj, plavoj i pod topovima, većinom skijali do kraja tjedna, jer je bila dovoljno dobra kako za moje prijatelje početnike, tako i za ostale.
Jedina prava zamjerka skijalištu, su nešto starije i spore žice, među ostalim i uz tu najljepšu osunčanu stazu masiva Foreta Blance.

s4

Ugodna druženja

Druga primjedba, koja možda to i nije, su ipak malo preskupe vanpansionske cijene, koje vjerojatno ne zaostaju ni za poznatijim skijalištima, ali ionako smo vani samo konzumirali kave, čajeve, te piva i kuvana vina, pa smo i to preživjeli.

s5

Na kraju priče, pri odlasku smo također imali jedno neugodno iskustvo, naime planirali smo krenuti ranije radi shoppinga u Veroni, međutim načekali smo se opet par sati, jer se ski-lock iako se trebao otvorit u 6 otvorio iza 8 sati.
Ipak, osim izvrsnog skijanja po suncu, pamtit ću ovo ski otvaranje i po stjecanju novih poznanstava s ekipom iz cijele ex.Juge, čak i nekih Poljaka i Čeha kojih je također bilo u popriličnom broju, apres-ski zabavama i druženju najviše s našim dečkima iz Zagreba, Rijeke i Slavonije.
Samo, jedna mala reklamica za kraj, da nas je cijeli aranžman u koji ulazi apartman, ski-karta i prijevoz koštao malo više od 1500 kn, može li jeftinije ..., možda samo u režiji Dalmacijaski J

s6

s7

s8

s9

s10

s11

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji