Red Purple Black
Booking.com

I na umjetnom snijegu Platak je mrak

PLATAK - najpopularnije riječko skijalište
Prepuno sanjkalište, prepun prostor oko baby lifta koji je jedini jučer radio, dobro popunjeni planinarski domovi kao i šank na Radeševu garancija su da će Platak ove zime mnogima biti Kronplatz. Najviše posjetitelja stiglo je iz Rijeke, no bilo je i Talijana, a na parkiralištu je zamjećeno i dvadesetak automobila pulskih registarskih oznaka.

Jučer je na Platku bilo vrlo šareno, veselo i živo. Otvaranje sezone skijanja počelo je baš kako to takvom danu i dolikuje – gužvovito ali učinkovito. Iako je ovogodišnja sezona startala na umjetnom snijegu, iako su jučer sanjkaši došli do izražaja, a skijaši morali pričekati bolje vremenske uvjete, sve je na Platku odisalo optimizmom. Prepuno sanjkalište, prepun prostor oko baby lifta koji je jedini jučer radio, dobro popunjeni planinarski domovi kao i šank na Radeševu garancija su da će Platak ove zime mnogima biti Kronplatz.

Prošetavajući parkiralištem shvatili smo kako najviše posjetitelja ima iz Rijeke, ali bilo je i Talijana, kao i dvadesetak automobila pulskih registarskih oznaka. Baš kako to obično na Platku i biva. Dalibor Mladenović, direktor i vlasnik Žičara Platak na upit je li zadovoljan startom sezone, odnosno što je od lani do ove godine učinjeno na Platku odgovara:
– Kako se radi za skijanje o podosta nepovoljnim vremenskim prilikama, moram iskazati zadovoljstvo današnjim posjetom Platku. Eto, donji dio Radeševa namijenjen je samo sanjkašima, a od žičara radi samo baby lift. Ipak, ljudi su došli i zadovoljni su, a kad su oni zadovoljni, zadovoljni smo i mi. Tim više što je cijela ekipa uložila uistinu mnogo truda da bi Platak danas izgledao tako kako izgleda. Danonoćno smo radili, borili se sa rastom temperatura i uspjeli smo, kaže Mladenović i dodaje kako je u vrijeme »zatišja« na skijalištu učinjeno mnogo toga. Ne samo što je staza Radeševo sada široka od 40 do 60 metara, što je u njezinom podnožju načinjena velika rampa za skakanje već su nabavljeni i novi snježni topovi koji mogu raditi i po vjetru. Stigli su i reflektori koji će na toj istoj stazi omogućavati noćno skijanje. Istina, trenutno su postavljena dva za probu, ali do kraja mjeseca, obećaje Mladenović, na Platku će svim ljubiteljima noćnog skijanja biti to i omogućeno.

Puno toga novoga

Na samoj žičari Radeševo postavljena su nova sjedala i nasloni, na Pribenišu 1 zamjenjena sajla, na Tešnju uređen ulaz i silaz sa žičare, a baby lift je dobio novu upravljačku elektroniku. Zaljubljenici u vožnju motornim sanjkama mogu zapljeskati ručicama jer je dosadašnja staza promijenila oblik, pa se i produžila te poradi toga stekla više zavoja, uzbrdica i nizbrdica, a samim tim i više adrenalina u krvi. Da istog nije manjkalo ni kod malih, ni kod velikih pokazivala je cika i vriska koje su jučer dominirale svakim kutkom najvećeg primorsko–goranskog skijališta. Osmogodišnji Damjan Rustija i brat mu Petar stigli su na sanjkanje u pratnji mame. Nimalo raspoloženi za druženje s novinarima pod punom »snježnom opremom« spas su potražili u automobilu, dok je mama odgovorila da im je to prvi ovogodišnji susret sa snježnim Platkom, da znaju doći nekoliko puta godišnje i da je to OK. Iku Belanić, Ozrena Kričku i njihovog lajavog kućnog ljubimca koji se odaziva na ime Ares zatekli smo u šetnji. – Nismo pojma imali da na Platku danas starta sezona skijanja, ma nismo znali niti da ima snijega, neovisno bio on prirodni ili umjetni. Sasvim slučajno smo odlučili Aresa prošetati baš na Platku i ostali »paf«. Super je, u Rijeci magla, a ovdje sunce i hrpa ljudi. Da smo skijaši i nismo, bolje reći – mi pokušavamo skijati. Ne danas, ali sigurno ćemo dočim budemo slobodni opet na Platak, kažu Ika i Ozren i dodaju kako je Platak i pod umjetnim snijegom »mrak«.

Lip za skijat, sanjkat, prošećat

Oni koji su dobrano jučer isprobali baby lift i nauživali se skijajući su Helena i Paulo Stanić koji su u pratnji roditelja Dijane i Ljubomira jučer otvorili sezonu skijanja. Obitelj iz Permana kaže kako vole doći na Platak. – Lipo je i za skijat, i za sanjkat, ma i za prošećat. Najčešće smo tu vikendon i blagdanon, ne kupujemo sezonsku kartu za skijanje aš ne znamo kad moremo, a kad ne doć. Nadamo se da će nas drugi put dočekat pravi snijeg, aš prirodno je prirodno mada ni neka vela razlika. Ča se tiče ugostiteljske ponude jako smo zadovoljni, a preferiramo veli dom, govore mama i tata Stanić dok podmladak ispija topli čaj potvrđujući kako je na Platku baš super. Kako je jučer parkiranje bilo besplatno Darko Vukić je smjenu odradio iznajmljujući sanjke. – Ja san ti leteći, kadi ča rabi ja san tamo, kaže Darko i potvrđuje da je start sezone i što se tiče iznajmljivanja sanjki bio uspješan.

Njegov kolega Željko Matejčić, »čovik za se i sakoga« jučer je motornim saonicama razvozio novinarske ekipe. Inače mu baš to i nije posao, ali Željko je pravi grobnički kavalir koji se damama rado nađe na usluzi, pa koja god poželi hitni prijevoz Željko je tu. Sve poskakujući u buci saonica uspjeli smo doznati da se Platak jučer u podne grijao na 6 stupnjeva Celzijusevih, da je jutro osvanulo puno magle, ali da i Svevišnji zna što je start sezone pa je tu maglu potjerao u Rijeku. I Marina i Paulo Cebara su maglovito gradsko jutro poželjeli zamijeniti sunčanim Platkom, te su u pratnji tete Milene iznajmili sanjke i juriš u nove sanjkaške pobjede. Vole snijeg i vole Platak, rekoše i u žurbi nestadoše tamo gdje je veselije – na sanjkalište Radeševo. Sve u svemu jučer je Platak briljirao. Svi zadovoljni, svi nasmijani, sve štima. Start za Bogove, još samo da i temperetaura malo padne, pa nakon toga i pravi snijeg, i sve će biti baš kako treba biti na Platku zimi.

Izvor: Novi list
Slike: www.platak.com

Marketing Vlašić

Prijatelji